Helsinkiben került megrendezésre a 75. WorldCon a múlt héten, melynek keretében kiosztották a sci-fi és fantasy irodalom legrangosabbnak tartott díját, a Hugót. A péntek esti esemény történelmi jelentőségű lett, ugyanis Legjobb regény kategóriában N. K. Jemisin Az obeliszkkapu című műve kapta a díjat.

Jemisin ezzel sorozatban másodszor kapta meg a Hugót.

KönyvMolyNap 2013

 2013.04.09. 18:55

Közeledik a könyv világnapja, április 23. Az UNESCO és a KönyvMolyNap szerint így ünnepeld:

1. Tölts le 70 évnél régebben megjelent könyveket az e-olvasódra ingyen

2. Másokkal is oszd meg, ha kedvelsz egy szerzőt, és ajánld ismerőseidnek a könyveit

3. Kivételesen fedezz fel valami újat, ne olyat olvass, amilyet szoktál.

4. Veszíts el egy könyvet, hagyd egy padon a aprkban vagy a metrón egy cédulával: Boldog KönyvMolyNapot!

5. Kérdezd meg, hogy adományozhatod régi, megunt könyveidet - ha vannak ilyenek - iskoláknak, olyan településeknek esetleg országoknak, amelyeket katasztrófa sújtott vagy más okból vannak nehéz helyzetben. 

6. Tájékozódj a könyvkalózkodással kapcsolatosan: a szerzői jog tiszteletben tartása segíti az ismeretek terjesztését, ugyanakkor az alkotók és kiadók munkájának elismerését is jelenti egyben.

7. Soha ne dobj ki könyvet, inkább adományozd oda egy helyi közösségnek, vegyél részt könyvcserélő programokba, adománygyűjtésekben és ehhez hasonló kezdeményezésekben.

8. Szervezz helyi felolvasó programokat iskolákban, k9nyvtárakban, hívj meg ismert vendégeket, hogy vegyenek részt rajtuk.

Ha bármilyen kezdeményezésről, programról tudsz ennek szellemében, írd meg nekünk

 „Olvass, és a világ hűséges kiskutya módjára hever a lábad elé, vagy told félre a könyveket, ám akkor soha nem érted meg, miért vicsorog rád.”

Böszörményi Gyula azaz Gyula bátyó

Szerzői üzenet

 2012.04.22. 14:35

 


Baráth Katalin:

 

Indulatból eredő szitkozódás
 
A FRANCBA!!!A fenti műalkotás minden szava szerzői jogvédelem alatt áll, és a nemzetközi szerzői jogi szerződéseket szabályzó rendelkezések vonatkoznak rá. A mű közzététele a szerzői jogtulajdonos engedélyével történik azzal az egyetlen céllal, hogy a szerzői jog iránt érdeklődők megtekinthessék azt. A mű bármely részének elektronikus, mechanikus egyéb más módon és formában történő letöltése, másolása, továbbadása vagy írásbeli-szóbeli reprodukálása tilos.*

 

 
*Ha úgy érzed, most megfosztottalak valamitől, akkor azt is tudod, mit jelent értékelni a szellemi tulajdont.

Címkék: szerzői jog baráth katalin könyv világnapja

 Kedves Barátaim!

 

Köszöntöm a könyvet és az olvasót a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapján.

Igazi ünnep nekem ez a nap, hiszen több mint negyven éven át az irodalom töltötte ki mindennapjaimat, könyvek között éltem, könyvekkel dolgoztam, könyveket fordítottam és írtam.

Ebben a mai, követhetetlenül felgyorsult világban jó, ha újra meg újra reflektorfénybe kerül a könyv, az olvasás, mint valódi értékek hordozója, közvetítője.

Az meg külön öröm, hogy a 2012-es világnapon - az Index Translationum létrehozásának 80. évfordulója kapcsán - nem csak a könyv, a szerzői jogok védelme, hanem a fordítás is kiemelt figyelmet kap. Ahogy a könyv kultúrát közvetít, a fordítás kultúrák között épít hidat, hoz közelebb egymáshoz népeket.

Őrizzétek és adjátok tovább az olvasás szeretetét, hogy mind többen érezhessenek rá ízére, örömére. Erre kínál kiváló alkalmat a Világnap és a kapcsolódó rendezvények, melyekhez sok sikert kívánok.

Budapest, 2012. április 19.

 

                                                           Szeretettel

 

                                                                                  Göncz Árpád

2012 - A könyv és a fordítás

 2012.04.05. 15:22

 Ez idén a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapja plakátja. Az idei világnap fő témája a fordítás annak emlékére, hogy 80 éve hozták létre az Index Translationum-ot, a fordítások nemzetközi bibliográfiáját. A világnapon mi, molyok, is találkozhatunk, beszélgethetünk majd fordítókkal az Akvárium Klubban. Ha van ötletetek, hogy kit hívjunk meg, írjátok meg. Az Agave Kaidó szavazásán az Év Fordítója címet elnyert Farkas Veronika és Totth Benedek ott lesznek, ez már biztos.

 

Az UNESCO portálján angolul tudóknak egy kicsit részletesebben itt:  http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=5125&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

 Április 23. szimbolikus nap az irodalom történetében. 1616-ban ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, Cervantes és Shakespeare. Ugyanezen a napon több jelentős irodalmi személyiség születésnapját is ünneplik a világ olvasói, többek között Maurice Druon, a nálunk is kedvelt Elátkozott királyok írója, vagy Vladimir Nabokov, a Lolita szerzője. Az UNESCO így ezt a napot választotta, hogy tiszteletet adjon a könyveknek és a szerzőknek, ugyanakkor arra ösztönözzön mindenki, főként a fiatalabb nemzedékeket, hogy felfedezzék az olvasás örömét.